Curly Girl Metoden

Uønsket hårtab: Hvorfor taber du hår, og hvordan undgår du hårtab?

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Det er helt normalt at fælde og tabe hår, og det sker for alle i løbet af dagen. Men hvor mange hår taber man om dagen? Faktisk taber du i gennemsnit 50-100 hår om dagen, men det er ikke noget, du lægger mærke til.

Med Curly Girl-metoden hverken vasker eller reder du din krøller hver dag, og derfor kan der godt ryge meget hår, når du vasker dit hår på tredje- eller fjerdedagen. Det er trods alt et par dages hår, du pludselig står med i hænderne under hårvasken. Det er helt normalt – også selvom det kan se skræmmende ud.  

Men hvornår skal du så være bekymret, og hvornår taber du mere hår, end hvad der er normalt? I dette blogindlæg kommer vi nærmere ind på, hvilke årsager der kan være til hårtab, og hvordan du kan undgå og kurere hårtab.

Photo by Ethan Haddox on Unsplash

Hvad er normalt, og hvornår skal du være bekymret?

Som sagt er det ret normalt at tabe hår i løbet af dagen. I gennemsnit har du et sted mellem 100.000 og 150.000 hår på hovedet, så 50-100 tabte hår om dagen er en meget lille procentdel af dit hår og derfor ikke noget, som kan ses på dit hår.

Hvis dit hår begynder at se tyndt ud, kan der være grund til bekymring. Nogle er født med naturligt tyndt hår og andre med tykt og fyldigt hår, men tynder håret pludseligt ud, vil det være uundgåeligt at lægge mærke til det.

Tyndt hår og udtynding af håret kan nemlig betyde, at du mister betydeligt mere hår, end hvad der er normalt – og ofte kan det være af helt ufarlige grunde. Alligevel anbefaler vi, at du går til lægen, hvis du oplever markant hårtab inden for en længere periode, da det kan være tegn på en underliggende sygdom.

Læg især mærke til, om du taber hår i pletter – pletskaldethed – eller om du ’blot’ mister tykkelsen af dit hår. Uanset hvad kan det altid være en god ide at tage en snak med din læge.

Årsager til hårtab

Jeg taber mit hår – men hvorfor? Der kan være mange årsager til hårtab – og ofte er det ikke nogle, der er bekymrende – men det er alligevel værd at være opmærksom, så du kan beholde dine smukke krøller.

Vi lister her en række årsager til hårtab hos kvinder, som næsten alle kvinder vil opleve i løbet af deres levetid.

Telogen effluvium

Den mest normale årsag til at tabe håret har et lidt spøjst navn, nemlig telogen effluvium. Telogen effluvium kan blive udløst af forskellige faktorer, men bliver især udløst, når du gennemgår en stressende eller traumatisk periode. Det kan for eksempel være stress på arbejdet, et brud med en kæreste, et tab af et nært familiemedlem eller en ulykke, der har påvirket dig både psykisk og fysisk.

I denne periode kan folliklerne gå ind i hvilefasen, hvilket betyder, at dit hår ikke længere gror, som det plejer. Derfor opstår der hårtab. Telogen effluvium varer i cirka seks måneder og starter cirka tre måneder efter den traumatiske hændelse eller stressende periode. Vi understreger dog, at en stresset periode ikke er ensbetydende med, at du taber håret. Mange mennesker kan være stressede, uden at det påvirker deres hår.

Faktorer, der kan trigge telogen effluvium er blandt andet:

  • stress og psykiske belastninger
  • en ulykke eller et tab
  • en skrap slankekur.

 

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Graviditet og hårtab

Efter en graviditet kan du også opleve, at dit hår træder ind i hvilefasen, ligesom under telogen effluvium. Derfor kan du miste ekstra meget hår i månederne efter din graviditet. I visse tilfælde kan hårtab efter graviditet vare længere end et år efter endt graviditet.

Vitaminmangel kan være årsag til hårtab

Lider du af vitaminmangel, vil det kunne ses mange steder på din krop, og måske du også selv kan mærke det i dit humør og energiniveau – eller manglen på samme. Et af de steder, hvor vitaminmangler giver sig synligt til kende, er i dit hår.

Du har nemlig risiko for at tabe langt mere hår end normalt, hvis du er i vitaminunderskud. I så fald er det vigtigt at fokusere på B-vitaminer og jern, der er gode vitaminer mod hårtab. Vil du undgå hårtab, er det også vigtigt, at du spiser varieret og eventuelt tager vitaminpiller, der har fokus på B-vitaminer og jern. Du finder B-vitaminer i kød, fisk og mejeriprodukter samt i korn og linser. Biotin, der er kendt som hårets bedste ven, findes i f.eks. levere og hjerter, æggeblommer, nødder, spinat og grønkål, havregryn, fuldkorn og edamamebønner.

Ændringer i p-piller kan være skyld i hårtab

Grunden til, at p-piller kan forårsage hårtab, er de hormonelle forandringer i kroppen. Derfor kan du opleve hårtab, når du stopper på p-pillerne. Ligeledes kan du opleve hårtab, når du går i overgangsalderen.

Svamp i hovedbunden kan være årsag til hårtab

Du kan også opleve hårtab som følge af svamp eller en anden infektion. Her er det nødvendigt, at du tager til lægen, så du kan få den rette kur eller medicin, der slår infektionen ned. Har du svamp eller en anden infektion i din hovedbund, vil hovedbunden tit være kløende, og der vil være afgrænsede områder, som er røde og irriterede.

Dog kan du undgå visse former for svamp i hovedbunden, hvis du sørger for, at din hovedbund ikke er våd i alt for lang tid. Det er for eksempel ikke en god ide at sove med vådt hår eller med en hårmaske i håret alt for tit.

Kan skyldes medicin

Tager du medicin, kan en af bivirkningerne også være hårtab. Det er derfor en god idé at tjekke bivirkningerne. Herefter kan du spørge din læge, hvad der er muligt at gøre.

Hvad kan du selv gøre, når du oplever hårtab?

Vi har været igennem en lang rækker årsager, der kan udløse hårtab i en periode. Men hvad kan du gøre for at undgå unormalt hårtab? Vi har samlet vores bedste råd:

  • Spis varieret og sundt med fokus på B-vitaminer (især B7, biotin) og jern.
  • Sørg for at booste dine hårrødder og ’vække’ dem fra hvilefasen. Dette kan du gøre med vores scalp massager, der giver din hovedbund en blid massage og får blodet til at cirkulere.
  • Sørg for at være god ved dit hår og undgå skrappe ingredienser som sulfater og udtørrende alkoholer. Det kan du blandt andet gøre ved at følge Curly Girl-metoden.
  • Sørg for at rede dit hår forsigtigt, så du ikke river i dit hår. Vi anbefaler, at du bruger en styrkende hårkur eller balsam, hver gang du skal rede hår.
  • Sørg for at mindske stress. Det er lettere sagt end gjort, men sørg for at finde en ting, som du virkelig nyder at lave – det kan være at spise god mad, sidde i stilhed i ti minutter eller gå en god, lang tur med en podcast i ørene. Hvad end det er, der får dig til at slippe hverdagens stress og jag, så sørg for at prioritere det – også selvom det kun er få minutter om dagen.
  • Sørg for at lade dit hår – og især din hovedbund – tørre, inden du går i seng, da en tør hovedbund har sværere ved af danne svamp end en fugtig hovedbund.
  • Sørg for ikke at farve eller affarve dit hår alt for tit, da det kan medvirke til hårtab. Når du farver dit hår, bør du gøre det med milde ingredienser og kun farve udgroningerne.

Hårtab er ikke jordens undergang

Hårtab kan virke skræmmende, og du kan blive bekymret og nervøs, hvis du pludselig mister mere hår end normalt. Men husk på, at dit hår næsten altid vokser ud igen. Det er kun, hvis du lider af en sygdom, at der er risiko for, at dit hår ikke vokser ud igen. Er du bekymret for dit hårtab, anbefaler vi, at du går til din læge og snakker om dit helbred.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *