Curly Girl Metoden

Hårfarvning og krøller: Gør det skade eller gavn?

Photo by Kareya Saleh on Unsplash

Har du krøller, og overvejer du at få farvet dit hår? Så har du muligvis gjort dig tanker om, hvorvidt hårfarven kan have en negativ effekt på krøllerne og måske endda komme til at skade dem. Derfor forsøger vi herunder at svare på spørgsmål som, hvilke farvermetoder der findes, hvad hårfarvens kemi kan gøre ved dine krøller, og hvorvidt hårfarve faktisk også kan have en gavnlig effekt for dine krøllede lokker.

Vi håber, du finder svar på alle dine spørgsmål herunder. God læselyst.

Indholdsfortegnelse

Hvilke hårfarvemetoder findes der?

Mange går med drømmen om at prøve noget nyt med deres hår. Måske en ny frisure, en ny hårfarve eller nogle lyse striber. Der er rigtig mange måder, hvorpå du kan forny dit hårs farve. Nogle vælger at gå til frisøren, mens andre vælger at prøve kræfter med håret derhjemme. Er du en af dem, som forsøger at spare lidt penge ved at farve selv, er der igen tusindvis af muligheder for hjemmefarvning lige fra de billige, permanente hårfarver, du finder i supermarkedet, til økologiske hårfarver, skyllefarve, afblegning og den populære farvebombe. Men det er ikke lige meget, hvordan du vælger at farve dit hår, nogle typer af farve gør nemlig langt mere skade end andre. Er du velsignet med smukke krøller, bør du også være opmærksom på, at nogle farvemetoder kan gøre mere skade end gavn på de krøllede lokker. Herunder tager vi dig kort igennem de mest gængse typer af hårfarver.

Permanent hårfarve

En permanent hårfarve er, som ordet dækker, permanent. Det vil sige, at farven dækker din egen hårfarve 100 %, og den kan ikke vaskes ud. Derfor vil du ikke vende tilbage til din egen hårfarve med tiden. Det er noget, som skal vokse ud. Det kan tage mange år, og derfor bør du altid tænke dig om en ekstra gang, før du giver dig i kast med en permanent hårfarve.

En permanent hårfarve kan enten ændre på dit hårs farvenuance, gøre det 1-2 toner lysere, eller det kan gøre håret mørkere. Som hovedregel bør du aldrig farve dit hår selv, hvis du ønsker at ændre farven mere end tre toner op eller ned. Særligt, hvis du ønsker at gå til en lysere farve, er en professionel frisør ofte en fordel, da du ellers risikerer at få orange nuancer i håret og ikke lyse. Derudover kan en permanent hårfarve godt være hård ved håret, og særligt hvis du ikke bruger det præcist som beskrevet og sammen med god pleje efterfølgende.

Toningsfarve

En toningsfarve er en semipermanent hårfarve, som dækker din egen hårfarve med omtrent 50 %. Derfor er denne type af hårfarve god til dig, som blot ønsker at opfriske din egne hårfarve eller ændre en smule i farvenuancen. Selvom en toningsfarve er såkaldt ”semipermanent”, må du dog ikke regne med at gå tilbage til din egen hårfarve med tiden. Det er nemlig ikke sikkert, at din hårfarve vil gå tilbage til dets udgangspunkt igen efter farvning med toningsfarve.

Skyllefarve/farvebomber

En skyllefarve kan ses som en midlertidig farvning af håret. Den lægger sig uden på hårstråene og vil med tiden blive skyllet ud af håret igen, så det vender tilbage til udgangspunktet. En skyllefarve er desuden kun omkring 30 % dækkende og ændrer ikke på dit eget hårs farve. Derfor kan en skyllefarve heller ikke ændre din hårfarve som sådan, men kun give en smule ændring i nuancen. Det kan være en fordel, hvis du for eksempel gerne vil give dit hår et ekstra skær eller omvendt gerne vil fjerne et uønsket skær i din hårfarve.

Er dit hår for eksempel farvet meget lyst, kan du risikere at få gule nuancer. Her kan en farvebombe (der også er klassificeret som en skyllefarve) i violet ophæve det gule skær. En anden fordel ved skyllefarver til håret eller farvebomber er, at du kan eksperimentere med alverdens sjove farver uden at gøre permanent skade på håret. Skal du til 80’er fest? Hvorfor ikke prøve en blå hårfarve, eller måske en pink. Denne type farver virker bedst på blondt hår, men kan også sagtens se smarte ud i for eksempel lysebrune hårfarver, i lyse striber eller i ombre hår. Særligt, hvis du har krøller, hvor farven vil blande sig med din naturlige hårfarve og give et anderledes og cool look. De vilde farver som pink, gul eller grøn fås også ofte som hårfarvespray. Vær dog opmærksom på, at de kan smitte rigtig meget af, og holdbarheden af farven varierer også meget fra produkt til produkt.

Afblegning

Afblegning er for dem, som ønsker at opnå lyse hårfarver. Du kan sågar opnå helt lyst hår selv ved afblegning af mørkt hår. Det er dog vigtigt, at du er klar over, at afblegning af håret kan være ekstremt hårdt for håret og for din hovedbund. Det kan både udtørre og kemikalieskade dine hårstrå så meget, at håret får en helt anden struktur. Derfor anbefaler vi først og fremmest, at du aldrig går i krig med afblegning derhjemme, men altid søger råd hos en professionel frisør først – eller helt lader være, hvis du gerne vil sikre, at dine krøller bliver ved med at være smukke og spændstige.

Udover at afblegning er hårdt ved håret, kan det også være svært at arbejde med nuancer, når du går fra mørk til lys. Det skyldes, at mørkt hår ofte får gule, røde eller orange toner, når du lysner det. Har du derfor ikke helt styr på det, du laver, risikerer du et meget andet resultat, end du ønsker.

Er hårfarve dårligt for krøllet hår?

Mange spørger: Kan hårfarve skade mine krøller? Det korte svar er ja og nej. Det kommer nemlig an på, hvilken type af hårfarve du vælger at gøre brug af, hvor ofte du farver dit hår, hvilke hårprodukter du ellers bruger, samt hvordan du plejer krøllerne mellem farvninger. Hårfarve har i mange år været populært, og med god grund. Det kan nemlig relativt let give dig et helt nyt look og få håret til at se skinnende og sundt ud. Desværre er det bare ikke helt risikofrit at få farvet dit krøllede hår – eller dit glatte hår for den sags skyld.

Først og fremmest har flere undersøgelser vist, at permanente hårfarver er hårdere ved håret end skylle- og toningsfarverne er. Det skyldes, at de permanente hårfarver indeholder flere og stærkere kemikalier. Derfor: Hvis du alligevel ønsker at farve håret med permanent farve eller måske allerede gør det, så prøv kun at farve udgroningerne næste gang og ikke hele håret (hvis det altså allerede er farvet). Det skåner nemlig håret for unødvendige kemikalier. Det kan være en fordel at få det farvet hos frisøren, da de kan fortælle dig, hvor slidt dit hår er, og hvor meget det kan tåle. Selve farven er dog stadig potentielt skadelig.

Hårfarve kan være særligt hårdt for fint eller tørt, krøllet hår. Hårfarve, særligt afblegning af hår og permanent farve, virker nemlig udtørrende på håret. Mange med krøllet hår ved, at deres krøller har brug for mere fugt end gennemsnittet. Derfor er det sjældent en god idé at gøre noget ved håret, som udtørrer det yderligere. Når det så er sagt, skal du dog ikke være bange for, at dine krøller forsvinder, fordi du farver dit hår. Det gælder bare om at være opmærksom på at give dit hår ekstra god næring og pleje for eksempel med en god hårkur.

Photo by Taylor Harding on Unsplash

Giv dine krøller det optimale liv med disse 5 tips

Er dine krøller blevet skadet, kan det godt skyldes for meget eller forkert farve i håret. Men det kan også skyldes mange andre årsager. Uanset hvad der har forårsaget skaden på dit hår, kan du følge de følgende 5 tips til at få sundere hår:

  1. Brug shampoo og balsam uden skadelige kemikalier til krøller. Du kan læse mere om de forbudte ingredienser i Curly Girl metoden her.
  2. Spis dig til sundere hår gennem en varieret kost med de rigtige vitaminer og mineraler.
  3. Skru ned for brugen af varmeredskaber, og beskyt krøllerne med en god, varmebeskyttende spray.
  4. Nøjes med at vaske dit hår 1-2 gange i ugen.
  5. Giv dine krøller den fugt og pleje, de har brug for og fortjener med en god hårkur.

Sådan kan hårfarve faktisk gavne dine krøller: Striber, reflekser eller balayage

Striber, reflekser og balayage er alle hårfarvningsmetoder, som kan give den ønskede forandring, du måske leder efter. Striberne kan lægges i håret på rigtig mange forskellige måder og med mange forskellige nuancer. Det gode ved denne metode er, at du først og fremmest ikke farver hele håret, og derfor bliver håret heller ikke lige så påvirket af farvningen. Derudover er det også en fantastisk måde at fremhæve dine krøller yderligere. Striber og reflekser i krøllet hår giver nemlig illusionen af endnu mere krøl og liv i håret. Bruger du samtidig en god saltvandsspray, kan du opnå det perfekt bølgede strandlook med dine krøller året rundt.

Hvis du gerne vil have striber eller reflekser i håret, er det vores anbefaling, at du bestiller en tid hos en professionel frisør. Det er nemlig super svært selv at opnå et godt resultat af striber derhjemme. Derudover kan en frisør både rådgive dig i forhold til, hvorvidt din hårtype kan tåle denne farvemetode, samt hvilken nuance og stil der vil komplimentere dit hår, dine krøller og din hudtype bedst.

Find dine favorit-Curly Girl-godkendte produkter hos CurlsForYou

Hos CurlsForYou er dine krøller vores passion. Vi elsker krøller, vi har en mission, og vores mission er, at alle jer med krøller skal lære at elske dem lige så meget, som vi gør! Vi ved godt, at krøller kan være besværlige, uregerlige og nogle gange godt og grundigt irriterende. Men vi ved også, at flotte og naturlige krøller, der sidder, som du vil have det, langt hen ad vejen handler om god pleje og de rigtige produkter.

For at gøre det lettere for dig med krøller at finde de rigtige produkter har vi samlet alle vores favoritprodukter til krøller her på siden. Alle hårprodukterne er Curly Girl-godkendte. Det vil sige, at de ikke indeholder ingredienser, som er skadende for håret og krøllerne. Så kan du trygt gå i krig med at prøve de forskellige produkter af og måske også finde dine nye favorit-hårprodukter, som hjælper dig med at opnå de krøller, du altid har drømt om.

Har du spørgsmål eller kommentarer til vores blogindlæg eller vores produkter, hører vi altid gerne fra dig via vores kontaktformular.

I denne blog gennemgik vi nedenstående, du kan trykke på linjerne hvis du ønsker at læse afsnittet igen.

Indholdsfortegnelse:

1 kommentar til “Hårfarvning og krøller: Gør det skade eller gavn?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *