Curly Girl Metoden

Den store guide: Sådan spiser (og drikker) du dig til et sundere hår og smukke krøller

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Har du smukt, stærkt og fyldigt krøllet hår? Så misunder dine veninder dig med garanti. Det er nemlig langt fra let at pleje og passe sit hår, og særligt krøller, så de bliver ved med at se smukke ud livet igennem. Særligt med alderen kan håret virke tyndere og mere tørt, og nogle oplever endda, at det ændrer struktur med tiden. Lang hen ad vejen kan dit hår repareres ude fra ved brug af gode produkter til krøllet hår, som samtidig passer til din hårtype. Desværre er det dog ikke altid nok kun at behandle håret udefra; et sundt hår kommer nemlig også af den kost, du spiser. Det kan du læse meget mere om i indlægget her.

Indholdsfortegnelse

De hyppigste årsager til, at dit hår ser usundt ud

Når vi siger, at dit hår ser usundt ud, lyder det måske lidt mærkeligt. Men det betyder egentlig blot, at dit hår og dine krøller har det med at se tørre og krusede ud – og det ønsker de færreste. Ofte vil det skyldes, at dit hår mangler enten fugt eller protein. Det kan du læse meget mere om i vores blogindlæg: Hvad mangler mit hår?

Der kan dog være mange årsager til, at dit krøllede hår ikke længere er et sundt hår, der ser velplejet ud. Herunder finder du en liste over de mest hyppige årsager til, at håret ser slidt ud:

 • Din krop (og dit hår) er dehydreret
 • Du giver ikke dit hår nok fugt med fugtgivende produkter
 • Du bruger hårprodukter, som ikke er velegnet til din hårtype
 • Du får ikke klippet dit hår ofte nok
 • Du slider på håret med varmebehandlinger såsom fladejern og føntørrer
 • Du vasker dit hår for ofte
 • Du afbleger dit hår
 • Du spiser mange lightprodukter
 • Du ryger
 • Du spiser generelt ikke varieret nok.
Dry soil by Maud CORREA on Unsplash

Som du kan se, er listen lang – og ovenfor ser du altså blot nogle af de årsager til ødelagte krøller, som vi oftest hører om. Kan du genkende nogle af punkterne ovenfor, har du god grund til at dykke ned i dette blogindlæg. Her tager vi dig nemlig igennem nogle af de måder, hvorpå du kan ændre din livsstil og dermed få dine smukke, spændstige og fyldige krøller tilbage.

Hvordan påvirker rygning håret?

Langt de fleste af os er efterhånden godt klar over, at rygning er usundt. Det skader vores lunger, vores tænder og faktisk også vores hår rigtig meget. Det skyldes blandt andet, at cigaretter indeholder en lang række af giftstoffer, som bliver optaget og lagret i vores blot, når vi ryger. Via blodet sendes giftstofferne rundt i resten af kroppen. Nogle af disse giftstoffer bliver bekæmpet af vores immunforsvar. Desværre kan immunforsvaret ikke bekæmpe alle giftstofferne, og det er særligt dem, der ikke kan bekæmpes, som er utroligt skadelige, hvis du ønsker en sund krop og et sundt hår.

Nogle af disse giftstoffer gør det i vores krop, at de opløser proteinerne keratin og kollagen. Det er to essentielle proteiner, der anses som byggesten for vores hår, hud og negle. Det er blandt andet denne nedbrydning, der gør, at mange får flere rynker af at ryge. Det er også denne mangel på proteiner, som gør, at vores hår bliver tyndt og slidt at se på. Hårstrået trækker sig simpelthen sammen, samtidig med at giftstofferne fra cigaretterne udtørrer håret for både fugt og fedt. Det medfører, at dit hår kommer til at se mere fladt ud, og nogle mister endda helt deres krøller eller bølger i håret.

Så det er altså ikke for at pege fingre, men hvis du gerne vil have smuk hud (og hår og negle), så er der blot endnu en god grund til at kvitte cigaretterne med det samme.

Hvordan påvirker sødestoffer håret?

Der findes et hav af forskellige sødemidler, og de har stort set alle været omdiskuteret på ét eller andet tidspunkt de seneste år. Hvor nogle mener, at de er harmløse og super effektive, når det kommer til at holde den slanke linje, mener andre, at det faktisk kan gøre mere skade end gavn på vores krop, når vi erstatter sukker med sødestoffer.

Vi skal ikke gøre os kloge på, hvorvidt sødestoffer er sunde eller usunde. Mange forskere peger dog på, at mange sødemidler såsom aspartam kan have en udtørrende effekt. Det vil sige, at drikker du for eksempel meget sodavand med aspartam eller lignende, kan det føre til både tørt hår, tør hud og tørre læber. Det er det sidste, dine krøller har brug for, hvis de skal opnå deres optimale udseende.

Hvordan påvirker kosten håret?

Kosten påvirker faktisk håret en hel del mere, end man lige skulle tro. Selvom du måske ikke spiser decideret usundt, kan du godt have kostvaner, der simpelthen ikke indeholder alt det, som dine krøller så gerne vil have i form af eksempelvis vitaminer og mineraler. Vores hår er primært bygget af protein, vitaminer, mineraler og fedt. Derfor er det også det, du skal have i din kost, for at få lækkert hår med masser af krøller.

Nogle af de sunde og gode ting at spise
Nødder, bær, bønner og linser er nogle af de gode ting at spise for at passe på dig selv og dine krøller.

Fødevarer, der er gode for håret

Vil du gerne spise dig til et sundere hår med fyldige krøller, skal du altså have gang i en kost, der både er rig på protein, de sunde fedtstoffer og rigeligt med vitaminer og mineraler. Her er vitamin B især essentielt, hvis du gerne vil genopbygge dine krøller. Det finder du eksempelvis i kød, skaldyr, fisk, æg og også i nogle mælkeprodukter. Derudover vil dit hår elske dig for at spise godt med kalium (også kaldet potassium), et vitamin, som du blandt andet får gennem grøntsager og især kål og salat. Slutteligt kommer vi ikke udenom, at rigtig mange af os danskere simpelthen får for lidt omega-3 fedtsyre. Omega-3 er noget af det bedste til at ”fugte” kroppen indefra, og derfor kan du med fordel skrue op for madvarer som avokado, fed fisk og nødder, som alle indeholder masser af omega-3.

For at opsummere: Hvis du vil spise dig til et sundere hår og lækre krøller, skal du altså især skrue op madvarer, der indeholder vitamin B, potassium og omega-3. Det inkluderer blandt andet madvarer som:

 • Avokado, nødder og bær
 • Bønner og linser
 • Fed fisk og skaldyr
 • Æg
 • Fuldkorn
 • Rucola, spinat og alle slags kål
 • Banan og vandmelon
 • Asparges og broccoli (generelt mørkegrønne grøntsager)
 • Rødbeder
 • Hvidløg
 • Græsk yoghurt
 • Olivenolie og kokosolie

Det vigtigste er dog altid, at du spiser varieret, da kroppen har brug for alle typer af vitaminer og mineraler, hvis den skal fungere optimalt. Det kan du læse mere om i afsnittet længere nede: Spis dig til sundere hår med ekstra vitaminer og mineraler.

 

Fødevarer, der er dårlige for dit hår

Hvor nogle fødevarer vil give dit hår en masse gode vitaminer og mineraler, vil andre have den modsatte effekt. Når en fødevare er skadelig for dit hår, så skyldes det som regel, at den enten beskadiger kroppens produktion af keratin, eller at den dehydrerer kroppen. Her er forarbejdede fødevarer en af de største syndere, da de ofte indeholder sukker, gluten og protein fra majs og bønner – det er nemlig de tre madvarer, som er værst for dit hårs naturlige skønhed.

Det er altid en god idé at læse varedeklarationen på forarbejdet mad. Som udgangspunkt kan du dog starte med at spise så lidt som muligt af følgende madvarer:

Pizza billede taget af Cristiano Pinto på Unsplash
 • Fastfood og junkfood
 • Soya og soyamælk
 • Majs og majsolie
 • Solsikkekerneolie
 • Slik, kager, chokolade, sodavand og andet mad med højt sukkerindhold

Når vi siger, at du skal spise ”så lidt som muligt”, er det selvfølgelig, fordi vi godt ved, at ingen går igennem livet uden til tider at spise chokolade og junkfood – og det er også helt okay. Men tænker du over ikke at få overdrevne mængder af disse madvarer i hverdagen, kan det altså gøre rigtig meget for dit hårs indvendige sundhed.

Spis dig til sundere hår med ekstra vitaminer og mineraler

Som vi har skrevet i afsnittet om madvarer, der er sunde for håret, har håret brug for nogle nødvendige mineraler og vitaminer, hvis det skal holde sin struktur og se smukt og blankt ud. Mineraler og vitaminer er ord, som mange ofte slynger om sig, når det kommer til sund kost. For en god ordens skyld vil vi herunder klargøre, hvad de to begreber egentlig dækker over.

Hvad er vitaminer?

Vitaminer er kemiske stoffer, som kroppen har brug for, for at overleve. De er altså helt vitale for vores liv, og deraf kommer også navnet ”vitaminer”. Behovet for de forskellige vitaminer varierer dog en del – men vi har brug for alle vitaminer for at leve et sundt liv. Det er netop derfor, at det er så vigtigt, at vi altid husker at spise varieret. De fleste vitaminer kan vi godt få gennem en varieret kost, men til tider kan der være behov for at supplere med eksempelvis vitaminpiller og lignende.

Dit hår har særligt brug for følgende vitaminer, hvis det skal blive til et sundere hår:

 • A vitamin
 • B vitamin
 • Biotin
 • Niacin
 • C Vitamin
 • E vitamin

Hvad er mineraler?

Mineraler er en type af uorganiske grundstoffer, som kroppen har brug for at få tilført gennem maden. Man kan tale om mikromineraler og makromineraler, alt efter hvor meget kroppen har brug for dem. Mineraler er vigtige for, at kroppen kan fungere optimalt. De optages fra jorden via planternes rødder, og sammen med vand og sollys danner de rammer om alt det, planten skal bruge for at kunne vokse. Når vi spiser planterne, bliver grundstofferne optaget i vores krop, hvor de sammen med vitaminer er med til at sikre alt fra vores fordøjelse til stofskifte, kredsløb, åndedræt og vores hår, hud og negles udseende og sundhed.

Vil du gerne have sundere hår, har det særligt brug for følgende mineraler:

 • Jern
 • Magnesium

Er dit hår beskadiget, eller trænger det til et godt gammeldags boost, kan det være svært at få nok vitaminer og mineraler blot ved at spise varieret. Her kan det være en rigtig god idé at investere i et kosttilskud specifikt til håret og måske endda ligefrem specifikt til krøller. Her anbefaler vi det populære tilskud fra Curls kaldet Blissfull Lenghts Liquid Hair Growth Vitamins. Et sådant kosttilskud indeholder alt det, som håret gerne til have. Sådan et boost er med til at øge hårets vækst og styrke både håret, huden og neglene. Det bedste af det hele? Den smager af blåbær og kan derfor både drikkes, som den er, eller i en smoothie/juice.

 

Hvorfor er det vigtigt at drikke masser af vand, hvis jeg vil have sundt hår?

Når du ikke får nok væske, dehydrerer din krop simpelthen. Det påvirker alle systemer i din krop inklusiv dit hår (og hud… og negle…). Derfor kan vi næsten ikke sige nok gange, hvor vigtigt det er, at vi drikker nok vand i løbet af en dag – gerne op til to liter hver eneste dag.

Når du sørger for at få rigeligt med vand, fugter det nemlig din krop indefra, og det kan være lige det, som dit hår har brug for, for at krøllerne kan se smukke og sunde ud. Desuden optager kroppen rigtig mange mineraler sammen med vand, hvilket blot forstærker argumentet om at drikke nok vand i dagligdagen.

Sådan kan du hjælpe krøllerne på vej med god pleje udefra

Forhåbentligt er du nok blevet en del klogere på, hvordan du kan være med til at pleje dine krøller bedst muligt og få sundere hår ved at spise den rette kost. Men som den hurtige har opdaget, var der også en del andre faktorer på listen over de mest hyppige årsager til usundt hår og slidte krøller. Herunder for hyppig hårvask, brug af forkerte produkter og for meget varmebehandling af håret.

Derfor er den ideelle behandling til smukke krøller en kombination af gode produkter og den rette kost. Er du på udkig efter produkter, der passer til lige præcis dine krøller, finder du dem helt sikkert her hos CurlsForYou. Selvom det kan virke lidt som en jungle, er der masser af hjælp at hente i vores blogindlæg om blandt andet Curly Girl Metoden, hårfarvning og hårets porøsitet. Derudover finder du udførlige tekster om alle vores brands og produkter her på siden, som forhåbentligt kan guide dig i den rigtige retning.

Vi håber, at du har nydt at læse vores guide til et sundere hår – indefra og ud. Så er det blot at komme i gang med den gode rutine, så du kan få de smukke krøller, som du går og drømmer om.

5 kommentarer til “Den store guide: Sådan spiser (og drikker) du dig til et sundere hår og smukke krøller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *