Curly Girl Method

Curly Girl Slang – ordbog

Curly Girl Slang

Hvad er en co-wash? Hvordan bruger man praying hands-metoden? Hvad går plopping ud på? Og hvordan er det nu lige i det hele taget med den der Curly Girl-metode? Er der også et eller flere ord og/eller begreber inden for Curly Girl-universet, du er i tvivl om betydningen af? Så tag et tjek på denne side, hvor vi forsøger at give en forklaring på diverse Curly Girl- ord og -begreber.

Vi håber, du finder det/de ord, du søger (og en forklaring, der virker for dig) – og ellers giv os endelig et praj, så vil vi følge op på det. Som en slags ordbog har vi sat ordene i alfabetisk orden.

A

ACV:

ACV står for Apple Cider Vinegar og benyttes oftest sammen med ordet rens, så det bliver en ACV-rens. Dette er en blanding af æblecidereddike og vand, som er god til at fjerne build-up i håret. Den er også god i overgangsperioden, hvor ens hår/hovedbund vænner sig til kun at blive vasket med en co-wash. Det anbefales dog højst at bruge den hver 14. dag, og typisk er det tilstrækkeligt at bruge en ACV-rens en gang om måneden.

Du kan lave din egen ACV-rens på følgende måde:

  • Bland 1 dl æblecidereddike med 2 dl vand (tilpas mængden af eddike, hvis det ikke er tilstrækkeligt).
  • Fordel blandingen i hele håret.
  • Lad det virke i ca. 5 minutter, mens du masserer hovedbunden.
  • Skyl til sidst håret med rigeligt vand, og vask det herefter, som du plejer.

 

Air Dry:

Et udtryk for at lade håret lufttørre – når håret er blevet vasket og plejet samt måske stylet, kan man vælge blot at lade det tørre ”i luften”, altså helt naturligt, modsat hvis man vælger at bruge en føntørrer.

B

Bowl-metoden:

En måde at give sit hår vand nok på under styling og derfor oplagt til krøllet hår, da det har brug for masser af vand/fugt. Det foregår ved at bruge en skål vand (eller en håndvask med vand i) til at ”lægge håret i blød” i, i forbindelse med, der kommes styling-produkter i håret – simpelthen for at sikre, at krøllerne får fugt nok, så de kan blive bløde og flot krøllede. 

Bowl-metoden gør desuden, at du kommer til at “genbruge” de produkter (f.eks. en leave-in eller styling-produkter), du har kommet i håret og dermed får god gavn af dem. Her kan du oplagt bruge scrunching-teknikken til at kramme vandet med produkterne godt ind i håret.

Build-Up:

En betegnelse for “ophobning” af hårprodukter i håret – du har altså for mange restprodukter i håret, der gør, at hår og hovedbund vil blive ”fyldt op” og føles tungt og mættet. Det kan afhjælpes ved at vaske håret godt og skrubbe hovedbunden. Nogle vil benytte en ACV-rens eller en dybdegående rens.

Bølget hår/waves (type 2a/2b/2c-krøller):

En bølget og meget løs S-formet type krølle. Denne type krølle kan med fordel benytte ”lette” styling-produkter, fx mousse og lette gels, da disse ikke vil tynge håret ned, men give lokkerne volumen og definition.

C

Cast:

Cast er den hårde hinde/skal, der kommer på hårstråene, når du har brugt en styling-gel. Denne hårde hinde sørger for, at krøllerne bibeholder deres struktur og forhindrer krus i at blive dannet, mens håret tørrer. Casten skal krammes ud (se ”scrunch out the crunch”), så krøllerne bliver bløde, men samtidig bevarer deres definition.

CG-godkendt:

Når et hårprodukt er CG-godkendt, er det godkendt til at bruge til Curly Girl-metoden. Det vil sige, at det ikke indeholder nogen af de ”forbudte ingredienser” som silikone, bestemte (skrappe) sulfater og visse (udtørrende) alkoholer. I et CG-godkendt produkt vil der med andre ord ikke være ingredienser i, der kan gøre skade på krøllet hår.

Clumps:

Når håret samler sig i store ”krøllede klumper”, der giver flotte, definerede krøller – også en definition på samlede krøller. Kan hjælpes på vej med godt med vand i håret og styling-teknikker som praying hands og scrunching.

Co-wash:

Co-wash er en forkortelse for ”conditioner only wash”. I Danmark går produkttypen også under navnet vaskebalsam. Dette betyder, at du benytter en balsam til at vaske dit hår med i stedet for en shampoo.

Curls/krøller (type 3a/3b/3c-krøller):

En mere defineret og kompakt slangeformet krølle. Kan være store og løse, men også mindre og tætte, proptrækker-krøllede i deres form. Velegnet til krøllecreme, som har til formål at indkapsle fugten og styrke krøllernes form.

Curly Girl:

Et begreb, der benyttes om en kvinde, der følger Curly Girl-metoden.

Curly Girl-metoden eller CGM:

Curly Girl-metoden handler om at være god ved sine krøller ved blandt andet at bruge ordentlige hårprodukter til dem – produkter, der ikke indeholder silikone, skrappe sulfater og udtørrende alkoholer, der vil kunne skade krøllerne. Alle produkter hos CurlsForYou kan bruges til Curly Girl-metoden og kan derfor være med til at fremme sundheden og trivslen for alle typer krøller.

Du kan læse mere om Curly Girl-metoden her.

D

Deep Conditioning:

Er det samme som en hårkur, som er et produkt, der bruges til den ekstra og dybdegående pleje af håret en gang imellem.

Detangler/detangling:

Detangling kan bruges om den proces det er at rede et kludret og filtret hår ud, og til det kan man bruge en form for detangler, der i form af et produkt som f.eks. en balsamspray kan hjælpe med at gøre håret mere medgørligt og blødt – og lettere at rede igennem, altså detangle.

Diffuser/diffusing:

En diffuser bruges til at tørre dit hår, og den fungerer som et ekstra redskab, som du sætter yderst på din hårtørrer. Den hjælper dig med effektivt at kunne tørre og style dit hår på den helt rigtige måde, så du kan bibeholde hårets struktur og samtidig hjælpe krøllerne med at få endnu mere form og fylde.

Rejse-diffuser fra CurlsForYou

Dirty Deep Conditioning:

En dirty deep conditioning er, når man benytter en hårkur, inden man vasker håret.

Dybdegående rens:

En dybdegående rens kan betegnes som en detox for dit hår og din hovedbund. En dybdegående rens går ind og renser håret og hovedbunden for gamle produkter, lugt, sved, snavs eller misfarvninger. På den måde kan du starte på en frisk, når du renser dit hår og din hovedbund i dybden. Den skal bruges som et plejende supplement til din normale shampoo og renseprodukter. Den dybdegående rens kan bruges en gang om ugen, en gang hver anden uge eller en gang om måneden alt afhængigt af, hvor stor en mængde produkt du tilfører dit hår til daglig.

F

Foam (eller mousse):

Et skummende, luftigt produkt, som tilføres i vådt hår, og som særligt sikrer dine krøller fylde og lethed. Også god at bruge til styling af f.eks. finere hår og bølget hår, da det ikke tynger håret så meget.

Frizz (eller krus):

Små hår, der bare ikke vil ligge ned eller hænge sammen med de andre lokker, og som lever lidt deres eget liv. Krus opstår ofte i håret, hvis det mangler vand. Derfor er det godt at sørge for at give håret godt med vand på vaskedagen og sørge for at refreshe det med vand og/eller refresh-spray de øvrige dage.

G

Gel:

En gel, styling-gel eller hårgele er nogle af de navne, der kan bruges om dette styling-produkt, der er næsten uundværligt til styling af krøller, men som også er populært til andre hårtyper. Et halvfast/halvflydende produkt, der er let at arbejde ind i håret, og som hjælper med at give krøller og frisure det rette hold. En gel er også et vigtigt styling-produkt, når der skal skabes cast i krøllerne.

Glazing:

En styling-metode, der oplagt kan beskrives som en måde at ”glasere” sit hår på. Dette for eksempel med en styling-gel, hvor du med produktet i hænderne fordeler det i håret (i en sektion ad gangen) med samlede hænder – minder om metoden praying hands. Hænderne glaserer således længderne af håret.

H

Hårkur:

Modsat balsam arbejder en hårkur dybt inde i hårstrået. For at blive endnu mere konkret åbner den skællaget på hårstråene og trænger helt ind, således den kan reparere håret bedst muligt. Derfor skal den sidde og virke i håret i længere tid for at give bedst mulig effekt. En hårkur er ikke kun tiltænkt ødelagt hår. Tværtimod. Hårkure egner sig bestemt også til dig, som allerede har velplejet hår og ønsker at vedligeholde det. Efter brug af en hårkur er det godt at bruge en plejebalsam for at lukke skællaget igen og gøre hårstråene glatte, plejede og bløde.

K

Kinky krøller/coils:

Kinky krøller er tætpakkede og ofte også små krøller, der viser sig som stramme S-formede eller Z-formede krøller. Det er den mest sarte krølletype, der som udgangspunkt kræver masser af pleje og fugt for at holde krøllerne sunde og flotte.

Krus (eller frizz):

Små hår, der bare ikke vil ligge ned eller hænge sammen med de andre lokker, og som lever lidt deres eget liv. Krus opstår ofte i håret, hvis det mangler vand. Derfor er det godt at sørge for at give håret godt med vand på vaskedagen og sørge for at refreshe det med vand og/eller refresh-spray de øvrige dage.

L

Leave-in conditioner:

En fugtgivende balsam, som er beregnet til ikke at skulle skylles ud, men sikre dine tørstige krøller ekstra fugt, inden styling-produkterne tilføres. Kan ofte også bruges som en refresher til at genopfriske krøllerne for eksempel om morgenen på ikke-vaske-dage.

Low-poo:

Low-poo er begrebet, der benyttes om en sulfatfri shampoo, som er mere skånsom at bruge til krøllet hår end en ”almindelig” shampoo. En low-poo benyttes altså til at vaske håret med, og da der er milde sulfater i en low-poo, vil den ofte være mere rensende end en co-wash.

M

Mikrofiberhåndklæde:

Et håndklæde i mikrofiber, der i sin udformning/vævning er mere skånsomt for håret, idet det ikke river i håret og knækker det, og det vil hjælpe med at mindske krus i håret. Godt at bruge til plopping.

Mikro-plopping:

Mikroplopping er en måde at klemme overskydende vand ud af håret på ved at bruge sit håndklæde til – lidt ad gangen – at ”kramme” hele håret godt op, hvormed du forkorter tørreprocessen. Til dette er det bedst at bruge et T-shirt-håndklæde eller mikrofiberhåndklæde for at skåne krøllerne.

Mousse (eller foam):

Et skummende, luftigt produkt, som tilføres i vådt hår, og som særligt sikrer dine krøller fylde og lethed. Også god at bruge til styling af f.eks. finere hår og bølget hår, da det ikke tynger håret så meget. Du kan se et udvalg af vores mousse/skum her.

P

Pineapple:

En måde at sætte sit krøllede hår op på for at skåne det om natten. Det handler om at samle håret i en løs hestehale øverst på hovedet – så det lidt sidder som en ananas. Derved bliver krøllerne skånet for nattens slid som følge af friktion mellem hår og hovedpude. Elastikken skal ikke strammes meget om hestehalen, men på en skånsom måde samle så meget af håret på toppen af hovedet, som det kan lade sig gøre.

Plopping:

Plopping er en skånsom måde at tørre håret på, der kan hjælpe med at fremhæve, samle og definere dine krøller og minimere frizz. Det går ud på at samle de nyvaskede, våde krøller i en plop oven på hovedet ved at vikle et mikrofiberhåndklæde eller en bomulds-T-shirt omkring dem som en turban. Her skal krøllerne tørre delvist.

Porøsitet:

Hårets evne til at absorbere og afgive fugt. Du kan enten have hår med høj eller lav porøsitet, men også en balance derimellem. Læs mere om, hvordan du tester dit hårs porøsitet her.

Praying hands:

Praying hands er en metode til at komme produkter i håret med, hvor hænderne er samlede, som om man beder, mens man med produktet i hænderne jævnt fordeler produktet i længderne af håret.

R

Raking:

Raking er en metode til at fordele produkter i håret på ved at bruge sine fingre til at rede håret igennem med, imens man fordeler produktet i håret i længderne. Metoden er god til krøller, der kan være lidt svære at tæmme, men til bølger i håret kan den komme til at virke for udglattende, hvor det kan være bedre at bruge f.eks. scrunching-teknikken.

Refresh:

Betegnelsen for, at man opfrisker sit hår vha. af vand og evt. styling-produkter i tiden imellem dagene med den egentlige hårvask. I stedet for at vaske håret på dag 2 eller 3 – eller 4, kan du vælge at give krøllerne et nyt boost og friske dem op, for eksempel ved at give dem et pust vand med en Mist Spray Bottle, enten for at aktivere styling-produkter fra den tidligere styling – eller for at tilføje en ny mængde styling-produkter.

S

Scalp treatment:

Handler om at pleje hovedbunden, idet en hovedbund i balance fremmer hårets sundhed. Et produkt som en hovedbunds-scrub kan hjælpe med til at rense hovedbunden for build-up, skidt og snavs, så den bliver frisket op og kan ånde igen. En Scalp Massager kan i den forbindelse være god at bruge til en gang hovedbundsmassage, der virker stimulerende for hovedbunden og blodomløbet her.

Scrunch Out The Crunch (SOTC):

En betegnelse for at kramme casten ud af håret. Du kan læse mere om det under ”scrunching-teknikken” og ”cast” – og finde en mere dybdegående forklaring på det i vores blogindlæg her.

Scrunching-teknikken:

Handler om at kramme det våde hår i en opadgående retning, som sikrer, at vand og stylingprodukter krammes ind i hårstråene. Metoden giver strammere krøller, og man anbefaler, at man gerne scruncher/krammer op til flere minutter for at opnå det bedste resultat. En meget gængs metode til alle typer krøller/bølger.

Silicone:

Ingrediens, der ofte bruges i ”almindelige” hårprodukter til at gøre håret blødt, men aldrig i Curly Girl-godkendte produkter. Det skyldes, at silikone lægger sig som en hinde uden på hårstråene, så de ikke kan tage imod pleje fra andre ellers gode og nærende ingredienser. Det eneste, der kan vaske silikone ud af håret, er udtørrende sulfater, som også er en forbudt ingrediens i Curly Girl-godkendte produkter.

Silke-bonnet:

En Silke Bonnet som den, du kan finde hos CurlsForYou, kan betegnes som en form for nathue, der hjælper med at passe på dine krøller om natten. Den er med til at skåne krøllerne for slid og friktion i nattens løb, hvilket ellers kan give filtret, uglet hår og krusede og uregerlige krøller. Silke-bonnetten kan snøres sammen, så den sidder ordentligt på hovedet hele natten.

Silke Bonnet fra vores eget CurlsForYou mærke i farven Silver Grey
Silke Bonnet fra CurlsForYou

Squish To Condish (STC):

Handler om at klemme eksempelvis balsam godt ind i godt vådt hår i badet, så produktet kan trænge godt ind og hjælpe med at fremme dannelsen af krøller. Kan også gøres som refresh i tørt hår ved at kramme vand ind i håret og hjælpe krøllerne på vej.

Sulfater:

Når det kommer til Curly Girl-metoden, bruges der kun hårprodukter, der ikke indeholder skrappe sulfater (SLS-sulfater), der virker udtørrende på håret. Visse sulfater, der ikke virker udtørrende, kan dog godt bruges til metoden, så der er forskel på sulfater. Men ingen skrappe/udtørrende sulfater til Curly Girl-metoden.

T

T-shirt-håndklæde:

Et håndklæde i et stof, der minder om en T-shirt. Det handler om vævningen i stoffet, der i form af et T-shirt-håndklæde ikke vil rive i håret og knække det. Det er dermed en mere skånsom måde at tørre håret på, der vil blive mindre kruset og ødelagt.

Et alternativ til et T-shirt-håndklæde kan være at bruge en almindelig bomulds-T-shirt til at vikle om håret, ligesom et mikrofiberhåndklæde også er en fin mulighed.

Tørshampoo:

Hårprodukt til at rense/opfriske hår og hovedbund med uden at skulle vaske det med vand og shampoo. Typisk en spray eller noget skum eller pulver, der kommes i håret (uden brug af vand), hvormed man kan rense det for fedt og snavs. Virker opfriskende og kan være praktisk og god at bruge på ikke-vaske-dage, efter træning, på telttur eller andre steder/situationer, hvor der ikke er tid til eller mulighed for hårvask.

V

Vaskedag:

Dagen, som mange curly girls ser frem til. Vaskedagen er, hvor hår og hovedbund bliver renset for alle produkter enten med co-wash, low-poo eller dybderens. På vaskedagen er det oplagt at give hovedbunden en plejende scrub og længderne en hårkur, som enten styrker krøllerne med fugt eller protein, alt afhængigt af, hvad håret har brug for.

Øvrigt

Hårtyper:

Glat hår/strait (type 1):

Når man har glat hår, ligger hårstråene fladt langs hovedbunden og er glatte. Håret er sikkert også fint/tyndt.

Bølger/waves (type 2a/2b/2c-krøller):

En bølget og meget løs S-formet type krølle. Denne type krølle kan med fordel benytte ”lette” styling-produkter, fx mousse og lette gels, da disse ikke vil tynge håret ned, men give lokkerne volumen og definition.

Krøller/curls (type 3a/3b/3c-krøller):

En mere defineret og kompakt slangeformet krølle. Kan være store og løse, men også mindre og tætte, proptrækker-krøllede i deres form. Velegnet til krøllecreme, som har til formål at indkapsle fugten og styrke krøllernes form.

Kinky curls/coils (type 4a/4b/4c-krøller):

Kinky krøller er tætpakkede og ofte også små krøller, der som udgangspunkt kræver masser af pleje og fugt for at holde krøllerne sunde og flotte.

Picture showing the different hair types used for a blog about this on CurlsForYou.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Krævede felter er markeret med *