GRATIS FRAGT V/599,-

Co-wash og low-poo

Home / Curly Girl for begyndere / Co-wash og low-poo

Hvad er en co-wash og en low-poo?

Hvis du er i gang med at lære Curly Girl-metoden at kende for at gøre noget godt for dine krøller og få det bedste frem i dem, vil du muligvis støde på mange nye ord, som er at finde i en Curly Girl-ordbog. Og nogle af dem – endda nogle ret væsentlige for metoden – er low-poo and co-wash. Hvad det er, og hvad de kan gøre for dig og dine krøller, vil vi uddybe i det følgende.

Hvad er forskellen på co-wash og low-poo?

Det er et spørgsmål, der oplagt kan komme i sammenhæng med spørgsmålet om, hvad low-poo og co-wash er for nogle størrelser. For kort sagt kan man sige, at de begge er produkter, der bruges til at rense/vaske håret med. Og hvor en low-poo meget minder om en ”almindelig” shampoo, er co-wash’en en form for balsam, man altså vasker håret med – også kaldet en vaskebalsam.

Ønsker du at følge Curly Girl-metoden helt efter Lorraine Masseys principper, er det co-wash’en, du skal bruge. Der findes dog flere ”modificerede” udgaver af metoden, og her hos CurlsForYou holder vi os åbne for forslag – så længe produkterne lever op til kravene om ikke at indeholde nogen ”forbidden ingredients”. Men nu tilbage til forskellen på low-poo og co-wash:

Low-poo

Vil man vaske sit hår med et for håret sundere og mere hensigtsmæssigt produkt end en almindelig sulfatholdig shampoo (der kan være en barsk omgang for håret), kan man vælge en low-poo, der er en shampoo uden skrappe sulfater og andre uheldige ingredienser, der ikke gør noget godt for håret. Det er noget, alle hårtyper kan have glæde og gavn af, men særligt krøllet hår (som er en sart hårtype) vil have ekstra godt af denne mere skånsomme shampoo-type, der sørger for at pleje og passe på det i stedet for at udtørre og affedte det helt.

Vil du – eller er du – i gang med Curly Girl-metoden, er low-poo et af de produkter, du kan vaske håret med. For mange fungerer det godt at bruge en low-poo, når håret skal vaskes, da det faktisk er ligesom at vaske håret med en almindelig shampoo og derfor er let at gå over til. Low-poo’en er altså bare et langt mildere og mere plejende produkt end en almindelig shampoo, hvorfor den også er krøllevenlig.

Herunder er nogle af de low-poos, du kan finde hos CurlsForYou.

Co-wash

En anden måde at rense håret på, når du følger Curly Girl-metoden, er at bruge en co-wash, altså en vaskebalsam. Det er nemlig en balsam, du hermed renser håret med, og produktet kan godt kræve lidt mere tilvænning og tålmodighed at komme i gang med at bruge (både for dig og dit hår) end en low-poo. For det er anderledes at rense håret med en balsam, og når du bruger en co-wash, vil det ikke skumme op på samme måde, som en almindelig shampoo eller en low-poo gør.

Når du bruger en co-wash, handler det meget om at arbejde produktet godt ind i håret og massere hovedbunden i fem minutters tid for at få løsnet skidt og produktrester godt. Herefter er det blot at skylle co-wash’en ud – og så pleje håret ekstra med en plejebalsam. Selv om det er en lidt anderledes måde at vaske håret på, vil du med en co-wash kunne give dine krøller masser af pleje og fugt, mens du renser det på en mild og skånsom måde – altså et ”vaskeægte” Curly Girl-produkt.

Herunder er nogle af de co-washes, du kan finde hos CurlsForYou.

Skal jeg bruge co-wash eller low-poo til mine krøller?

Om du foretrækker at bruge co-wash eller low-poo til din Curly Girl-rutine er helt op til dig. Hvad vil fungere bedst for dig i din hverdag og rutine, og hvilken type produkt tror du, at du vil have det bedst med? Hvad vil være bedst for dine krøller? Er der rigtig mange af dem, og er det type 4-krøller, der altid er meget tørstige? Da kan co-wash’en godt være værd at overveje. Men en low-poo er ligeledes god og ret mild og vil altid være et bedre alternativ for krøllet hår end en almindelig, sulfatholdig shampoo.

Du kan også, til en begyndelse, starte med at bruge en low-poo i en periode og så se, om du får mod på og lyst til at prøve en co-wash. Man kan desuden sagtens veksle mellem de to produkttyper og for eksempel køre en fast rutine med at bruge co-wash de fleste gange og supplere ved at bruge en low-poo en gang om ugen, så man på den måde får renset håret lidt ekstra. Som det så tit er nævnt, er det bare at prøve dig frem for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig og dit hår. Som før nævnt er den ”originale” Curly Girl-metode med co-wash, så det kommer også an på, hvor meget du går op i metoden.

Picture showing the different hair types used for a blog about this on CurlsForYou.dk

Men husk på, at uanset om du vælger low-poo eller co-wash, vil dit hår – når du skifter over til disse produkter – skulle vænne sig til de nye produkter. Har det været vant til sulfatholdige shampooer, vil hår og hovedbund sikkert være vant til at blive udtørret og renset for naturligt fedt, hvorfor det med de nye produkter skal vænne sig til ikke at skulle kompensere for dette ved at danne ekstra talg. Den første tid med de nye produkter vil dit hår og hovedbund derfor have tendens til at virke ekstra fedtet og tynget, men det går over – og du vil få et langt sundere og mere velplejet hår samt en hovedbund i balance.

Hvor ofte skal jeg vaske mit hår, når jeg bruger Curly Girl-metoden?

Når man bruger Curly Girl-metoden og altså bruger produkter som low-poo og co-wash til at vaske håret med, vil det med tiden ikke være nødvendigt at vaske håret så tit. Vi kender velsagtens alle til den onde cirkel med den ”almindelige” hårvask med skrappe sulfater og andre ”forbudte ingredienser” som f.eks. udtørrende alkoholer: Sulfaterne renser ganske vist hår og hovedbund ganske effektivt, men de stripper også for de naturlige olier, og visse alkoholer udtørrer hår og hovedbund. Hovedbunden kompenserer ved at producere ekstra talg, som er hårets naturlige fedt, og derfor vil der hurtigt være behov for hårvask igen, da håret føles fedtet, og hovedbunden klør.

Når hår- og hovedbundsmiljøet har vænnet sig til ikke at skulle overproducere talg, vil du kunne mærke, at der kan gå længere tid, før du føler et behov for at vaske håret igen. Om du vasker det 4-5 gange om ugen og med tiden måske kun 2-3 gange ugentligt er meget individuelt, men under alle omstændigheder kan der være flere fordele i ikke at vaske håret hver dag – både for dig og den tid og energi, du skal bruge på at vaske, pleje og style håret … og ja, så for hårets sundhed.

Læs mere om Curly Girl-metoden hos CurlsForYou

Vi håber, at vi med dette indlæg har kunnet give lidt afklaring på, hvad low-poo og co-wash er, og hvad forskellen på dem er, hvis du var i tvivl om de to produkttyper. Og ja, uanset om du vælger at prøve eller allerede bruger enten det ene eller andet produkt, vil det være bedre for dit hår og hovedbundsmiljø end en almindelig, sulfatholdig shampoo, fordi det er langt mere skånsomt. Dette gælder, uanset om du har glat hår, eller om der er bølger eller krøller i.

Du kan finde et bredt udvalg af både low-poo og co-wash her hos CurlsForYou, hvor du naturligvis også kan finde mange andre typer produkter til en Curly Girl-venlig hårpleje- og styling-rutine. Du kan også blive her på ”Curly Girl for begyndere”-siden, hvor der løbende kommer flere indlæg ind om alverdens emner og spørgsmål, der kan være relevante, når man er ny i Curly Girl-metoden.

Shopping cart
Luk
Sign in
Luk

No account yet?

Shop
0 Wishlist
0 items Cart
My account