Curly Girl Method

Hjælp – mit yderhår krøller ikke!

Når du begynder din Curly Girl-rejse, kan du støde på problemer, som du måske ikke har mødt før. Det kan være problemer med proteinbalancen i dit hår eller problemer med hårets porøsitet, eller måske du kan føle dig fortabt i de mange forskellige produkter og ingredienser (så kan du læse vores komplette guide til Curly Girl-metoden).

Men et problem, som du med sikkerhed kan nikke genkendende til, hvis du har haft krøller hele dit liv, er, at det somme tider kan være svært at få det yderste hår til at krølle lige så meget som det inderste.

Det kan der være mange grunde til – ofte er det, fordi det yderste hår er mere slidt end det inderste. Der er heldigvis hjælp at hente hos os, og i dette blogindlæg kan du læse om, hvorfor dit yderste hår ikke krøller nær så meget som det inderste, og hvad du kan gøre for at løse problemet.

Læs med og bliv klogere på dine krøller!

Jeg har prøvet alt – hvorfor krøller mit yderhår ikke?

Der kan være et par grunde til, at dit yderhår ikke krøller, men den helt klart største årsag er, at dit yderste hår er mere slidt end det inderste hår.

Dit yderhår bliver automatisk påvirket mere end dit inderste hår. Det skyldes for eksempel vind og vejr og styling-tools.

Vind og vejr kan skade yderhåret

Når det er bagende varmt, og solen brænder på din hud, går dit hår heller ikke uskadt hen. Sol og varme er nemlig to syndere, der udtørrer dine krøllede lokker in no time. Da det oftest kun er dit yderhår, der bliver udsat for solens stråler, tager det derfor også mere skade end dit inderste hår.

Du kan forebygge denne skade, hvis du for eksempel benytter dig af solbeskyttelse til håret. Her findes der både forskellige spray, olier og leave-in-conditioners med uv-beskyttelse, der beskytter, når solen står allerstærkest.

Varme fra styling-tools

Vi har alle været der, også selvom vi nok ikke er helt stolte af det. Vi har brugt glattejern til at udglatte vores naturlige krøller – eller også har vi brugt krøllejern til at fremhæve de totter af hår, der netop ikke krøller, men det kan ofte gøre mere skade end gavn.

Når du benytter dig af Curly Girl-metoden, er brugen af varme styling-tools en af de største syndere, du kan begå – og det er der en ganske god grund til.

Varmen fra styling-tools kan nemlig skade din krøller, og hvis du især er vant til at glatte dit hår hver eneste dag, kan det være svært for dit hår pludseligt at vænne sig til, at det skal være krøllet.

Photo by Tandem X Visuals on Unsplash used on a blog about curls on CurlsForYou

Skaden fra varme styling-tools kan derfor være en grund til, at dit yderhår ikke længere vil krølle nær så meget som det inderste hår – håret er nemlig blevet slidt, og du har tvunget dit hår til at være i en anden form end dens naturlige form, som er krøller.

Hvad kan jeg gøre?

Yderhår, der ligger fladt eller ikke krøller nær så meget som det inderste, er desværre en problematik, som mange kvinder og mænd med krøllet hår kan nikke genkendende til. Men det er kun en god ting, for jo flere der kender til problemet, desto flere løsninger er du også sikker på, at der findes.

Vi har samlet de bedste tips og tricks til dit hår.

Brug hårklemmer til at løfte hårrødderne

Hvis den flade del af dit hår især er centreret ved hårrødderne, kan hårklemmer være den bedste løsning for dig. Med hårklemmer kan du nemlig sørge for at løfte rødderne helt uden brug af unødvendige styling-tools eller produkter.

Under stylingen, når dit hår stadig er helt vådt, og efter du har puttet produkter i, kan du benytte hårklemmer til at give mere volumen. Du tager en tot hår, placerer klemmen helt nede ved roden – altså ved din hovedbund – så klemmen ligesom skubber håret op.

Herefter tørrer du dit hår, som du plejer. Når dit hår er helt tørt, fjerner du hårklemmerne og krammer derefter casten ud af håret – og voila! Krøllet hår med masser af volumen.

Denne metode bliver også kaldt clipping, og vi kan anbefale disse hårklemmer, da de ikke efterlader mærker i dit hår.

Sørg for at putte hårprodukter helt ned i hårrødderne

Når vi styler vores hår, kan vi hurtigt komme til at glemme, at hårprodukter faktisk også skal helt ned til hårrødderne og op på toppen af hovedet – med andre ord skal produkterne ud i hele håret.

Ellers kommer du hurtigt til at opleve, at toppen af dit hår er fladt og flyvsk og ikke har nok volumen, fordi du netop ikke kommer produkter i hele håret. For at få en samlet frisure, hvor alle krøller krøller lige meget, er det derfor vigtigt, at du giver hele håret samme opmærksomhed og samme mængde produkt.

Sørg for, at håret er helt vådt, når du kommer produkterne i håret, og kom produkterne så tæt ned ved hovedbunden som overhovedet muligt – dog uden at hovedbunden bliver fyldt med produkterne, da det kan give dig det modsatte resultat og tynge dit hår.

Undgå tunge produkter

Når du styler dit hår, er det vigtigt, at du undgår produkter, der er for tunge til dit hår. Vi ved godt, at det er noget, som vi nævner rigtig tit her hos CurlsForYou, men benytter du produkter, der er for tunge til din hårtype, kan du ende med at få helt fladt hår i stedet for krøller.

Har du meget fint hår eller fine krøller, der skal have lidt ekstra hjælp til at krølle, kan du med fordel benytte hårprodukter til krøller, der er baseret på vand. Kommer vand først i ingredienslisten bag på produktet, kan du næsten være sikker på, at det ikke kommer til at tynge dit hår ned.

Photo by Obi Onyeador on Unsplash used on blog about curls

Få klippet dit hår i etager

Vores sidste gode råd er, at du får klippet dit hår hos en professionel frisør, der er vant til at klippe i krøllet hår. De vil som regel vide, hvad der skal til, men det gode råd fra os er at få klippet etager i dit hår.

Når du har kortere etager på toppen af hovedet, vil det også live dine krøller mere op, og dit yderhår får mulighed for at krølle mere, fordi det ikke længere er nær så tungt. Et problem kan nemlig også være, at dit hår ikke er klippet nok op i etager, og derfor tynger yderhåret resten af håret længe, strækker dine krøller ud, og du er efterladt med fladt yderhår og underlige krøller i det inderste hår.

Hvis du har finere hår og bølger

Hvis du har fint hår og bølger eller få krøller, skal du være opmærksom, når du tørrer dit hår. Hvis du lader dit hår lufttørre, er det vigtigt, at det ikke er for vådt. Hvis dit hår decideret er tungt af vand, skal du sørge for at klemme alt resterende vand ud af håret, inden du lader det lufttørre. Vandet kan nemlig tynge dit hår ned og være skyld i, at dit yderhår ikke krøller nær så meget.

Hvis du har kraftigere hår og mange krøller

Hvis du har kraftigt hår med masser af krøller, kan du stadig godt benytte produkter med olier og smør som sheasmør, da de nok ikke vil tynge dit hår. Her er det vigtigt, at du fokuserer på fugt, da fladt hår også kan være et tegn på, at dit hår ikke får nok fugt. 

En hurtig opsummering

Forhåbentlig er du blevet klogere på, hvad du kan gøre, når dit hår lægger sig fladt. Her kommer en kort opsummering:

  • Brug hårklemmer, der løfter dine rødder.
  • Undgå tunge produkter, hvis du har fint hår, og sørg for masser af fugt, hvis du har kraftigere hår.
  • Sørg for at komme hårprodukterne ud i hele håret – og nær hårrødderne.
  • Få klippet dit hår i etager – og få et ægte ’curly cut’ hos en frisør, der er uddannet i Curly Girl-metoden.