Curly Girl Method

Parfumefrie produkter til krøller

Der kan som forbruger være mange grunde til at vælge skønhedsprodukter uden parfume. Måske er din hud sart og har det bedst med parfumefrie produkter. Det kan også være, du vil prøve at undgå at udvikle en allergi over for parfume og derfor vælger produkter uden – eller måske du har været så uheldig allerede at have udviklet en allergi? En ting er, hvilke produkter vi vælger til os selv, en anden er, hvad vi byder vores børn, og her vil parfumefrie produkter for mange forældre være et naturligt valg til de små poder for at beskytte dem bedst muligt mod eventuel allergi.

Men hvad ligger der egentlig i betegnelsen parfumefri? Og kan vi være sikre på ikke at blive udsat for allergifremkaldende stoffer ved at vælge sådanne produkter? Hvad kan vi i øvrigt selv gøre for at mindske risikoen for at udvikle parfumeallergi? Alt det vil vi kigge nærmere på i det følgende – hvor vi desuden kommer ind på nogle gode, parfumefrie produkter til krøller. Du kan også gå direkte til CurlsForYou’s samlede udvalg af produkter uden parfume via knappen herunder.

Parfume og allergi

Vi kan alle have en allergi over for noget i form af for eksempel en fødevareallergi eller pollenallergi. Men det kan også være en overfølsomhed eller allergi over for parfume, som vi jo kan støde på i mange sammenhænge. Når det kommer til skønhedsprodukter, kan man bl.a. have eller udvikle allergi over for et eller flere af 26 parfumestoffer, der betragtes som stoffer, som udgør en særlig risiko for at virke allergifremkaldende. Derfor er der for kosmetikprodukter (herunder også parfume, hud- og hårprodukter) inden for EU deklarationspligt for de 26 allergifremkaldende stoffer (for eksempel benzyl alcohol, limonene og linalool), når koncentrationen af de enkelte stoffer overstiger en vis procentdel i produkter. Du kan læse mere om listen og se den her.

Der findes dog mange andre parfumestoffer end de 26 listede, hvorfor listen over særligt allergifremkaldende parfumestoffer potentielt kan blive længere endnu. Samtidig er det som nævnt inden for EU, deklarationspligten gælder, hvorfor lande uden for EU kan have andre regler på området, der altså ikke svarer til EU-krav. Således vil et ”Fragrance Free-produkt” fra et land uden for EU kunne indeholde parfumestoffer, som i EU er på ”den forbudte liste”, hvorfor produktet her ikke kan betegnes som parfumefrit. Det kan med andre ord være lidt af en jungle at finde rundt i parfumefrie produkter.

Jessicurl er et amerikansk mærke, vi fører, som både har en serie med og uden parfume. Blandt de parfumefrie produkter er deres Deep Conditioning Treatment, som producenten altså selv benævner Fragrance Free. Den er imidlertid ikke på vores liste over parfumefrie produkter, idet den indeholder citronellol, limonene og linalool, som er tre af de deklarationspligtige parfumestoffer – blot for at nævne et eksempel på forskellen mellem EU-krav og krav uden for EU.

En anden ting er æteriske olier, som kan være en drilsk sag, når det kommer til parfume. Æteriske olier, som er koncentrerede aromatiske planteekstrakter (for eksempel lavendelolie og rosmarinolie), har en naturlig og typisk kraftig duft. De bliver ofte brugt i skønhedsprodukter, dels pga. deres duft, men også pga. deres mange gode egenskaber. Og selv om olierne er ganske naturlige, indeholder de fleste af dem – helt naturligt – et eller flere af de deklarationspligtige parfumestoffer. Og disse naturlige parfumestoffer kan være lige så allergifremkaldende som de syntetiske, hvorfor de også er værd at holde øje med på ingredienslisterne, hvor de – selv om de er indeholdt i de æteriske olier – her i EU skal fremgå af.

Hvornår er et produkt parfumefrit?

Det er dermed mange ting – og flere til, der spiller ind i forhold til, hvornår man kan kalde eksempelvis en hårshampoo parfumefri. Og hvordan det bliver benævnt. For eksempel kan der stå ”parfumefrit” og ”uparfumeret” på produktet, der dermed ikke bør indeholde parfume (heller ikke til andre formål end at afgive duft). Eller der kan stå ”ikke tilsat parfume”, som angiver, at der ikke aktivt er tilsat parfume. Den engelske betegnelse for parfumefri er ”Fragrance Free”.

Derudover er der forskellige regler for, hvordan man skal benævne parfumestoffer på ingredienslister – afhængigt af om det er et af de deklarationspligtige parfumestoffer eller et andet parfumestof, og om koncentrationen af det ligger over eller under deklarationsgrænsen. Det er derfor forskelligt, om parfumestoffer blot skal benævnes som den brede betegnelse, altså ”parfume”, eller om de skal deklareres med deres ”navn”. Her i EU skal de deklarationspligtige parfumestoffer, såfremt indholdet af dem i produktet ligger over deklarationsgrænsen, fremgå med deres navn. Alt dette kan du læse mere om på Miljøstyrelsens side her.

Som forbruger kan man nok sagtens fare vild i alt dette, og vil man være helt sikker på, hvad man får med i sit uparfumerede produkt, kan det være en god ide at kigge nøjere efter på ingredienslisterne. Særligt hvis man er allergiker. For ordet parfumefri er ikke nødvendigvis en garanti for alle, bl.a. fordi det er meget individuelt, hvad man kan udvikle allergi over for.

Dog vil mange være dækket ind af de uparfumerede produkter, og går man efter skånsomme produkter, vil de parfumefrie af slagsen som udgangspunkt være et fornuftigt valg. For under alle omstændigheder vil der med produkterne typisk have været fokus på at skabe et skånsomt og mildt produkt uden stoffer, man ved kan være allergifremkaldende. Og sådanne produkter kan være til gavn for mange – og god til dig, som ønsker nænsom hud- og hårpleje til dig og dine.

Parfumefri og hypoallergen – går det ud på det samme?

”Parfumefri” dækker over produkter, som ikke indeholder ingredienser, der er tilsat for at give duft, altså som parfume, og dermed (her i EU) heller ingen af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer i en koncentration, der overstiger deklarationsgrænsen. ”Hypoallergen” dækker over produkter, der bedst muligt mindsker risikoen for allergiske reaktioner ved at bestå af (dokumenteret) meget lave koncentrationer af allergifremkaldende stoffer i det hele taget.

Det er dermed i udgangspunktet meget skånsomme produkter, men stadig ingen garanti for, at de med deres ingredienser hos nogle mennesker ikke vil kunne fremkalde allergiske reaktioner.

Uanset om vi har med parfumefrie eller hypoallergene produkter at gøre, er det, som vi før var inde på, som udgangspunkt skånsomme produkter for de fleste mennesker, og man har som forbruger valgt et klogt og godt alternativ til parfumerede produkter, hvis man ønsker at gå en mild og parfumefri vej. Og det kan der være god fornuft i. For jo mere man bliver udsat for parfume eller et andet stof, jo større er risikoen for at udvikle en allergi.

En allergisk reaktion over for et parfumestof kan vise sig i form af rødme eller udslæt på huden. Og jo mere man bliver eksponeret over for allergifremkaldende stoffer, jo større er risikoen for at udvikle allergi. Det gælder særligt i forhold til skønhedsprodukter, der bliver på kroppen, som for eksempel deodorant og bodylotion. Hårprodukter som shampoo og balsam, der bliver skyllet væk fra huden igen, udgør derfor ikke samme risiko for at fremkalde allergi – men dog stadig en risiko.

Parfumefrie hårprodukter til krøller hos CurlsForYou

Hos CurlsForYou er vi som bekendt generelt opmærksomme på og interesserede i, hvilke ingredienser der er i de hårprodukter, vi fører. Først og fremmest forholder vi os til, at de skal være Curly Girl-godkendte og dermed produkter, der vil passe godt på et krøllet hår. Vi har blandt vores udvalg mange skønne, parfumerede produkter, der byder ind med et væld af forskellige duftindtryk til hver en smag. Mange foretrækker produkter med duft, da duften jo også kan byde ind med noget godt til den samlede hårpleje-oplevelse – såsom forkælelse af lugtesansen samt en følelse af velvære. Derudover er der, som før nævnt, æteriske olier, som – udover duft – også kommer med mange forskellige og gode egenskaber for hår og hovedbund.

Men du kan naturligvis også finde uparfumerede produkter til krøller hos CurlsForYou. Og du kan her være sikker på at få fat i produkter, der ikke indeholder nogen af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer i en koncentration, der ligger over den deklarationspligtige grænse – heller ikke i form af æteriske olier. Dog vil man ved nogle af produkterne kunne sanse en mild, neutral og naturlig duft. Men det er milde produkter, der er lavet med fokus på at tage hensyn til sart hud og allergikere.

Samtidig skal det også nævnes, at allergi som sagt kan være mange ting. Måske er det ikke på huden, man mærker til en parfumeallergi i form af kløe eller udslæt, men nærmere som en løbende næse, våde øjne og nys pga. duften. Det kan også være, det ikke er netop parfumen i et produkt, man mærker en sensitivitet over. Mange ganske naturlige produkter kan indeholde eksempelvis nødder eller honning, som man også kan være allergisk for. Så hold øje med, hvilke ingredienser du får med i dine produkter – set i forhold til netop dig og dem, der ellers skal bruge produkterne.

Hvorfor vælge hårprodukter uden parfume?

Som vi i løbet af dette skriv har været inde på, kan der være flere gode grunde til at vælge hårprodukter uden parfume. Måske er der allergi i familien, eller måske vil du bare gerne undgå at få det, hvorfor valget af parfumefrie produkter til dig og dine nærmeste er naturligt. En mulighed er også – hvis du altså ikke er allergisk over for parfume – at veksle mellem parfumerede og ikke-parfumerede produkter. Og at bruge parfume med omtanke.

For eksempel vil huden som nævnt ikke blive nær så eksponeret over for parfume, når du bruger produkter, der skylles ud igen, som når det er produkter, der bliver siddende på/i huden. Derfor kan det være, at du for eksempel vælger at bruge en low-poo och balsam med en for dig skøn og forkælende duft, mens eksempelvis hårmoussen, hårsprayen – eller andre produkter som ansigtscremen og bodylotionen får lov at være parfumefrie.

Der er mange muligheder, og hos CurlsForYou kan du vælge mellem efterhånden mange forskellige hårprodukter, der er uden parfume – og kombinere dem med skønne og velduftende produkter, så sammensætningen passer til netop dine behov. Er det først og fremmest dine børn, du vil tilbyde parfumefri og skånsom hårpleje, kan du eventuelt se på Pretty Curly Girls serie til børn, Curly Star, hvor du kan få milde produkter til små hoveder. Faktisk fås produkterne både med og uden parfume, så du selv kan vælge, om den børnevenlige pleje skal være duftfri eller med en mild og naturlig parfumeduft.

Herunder er nogle af de parfumefrie hårprodukter, du kan finde hos CurlsForYou

Jessicurl – Hair Cleansing Cream

199,00 DKK
 • SEK: 300,70SEK
 • EUR: €26,67
 • Mild og fugtgivende
 • Perfekt til tykke krøller og tørre hårtyper
 • Uden skummende tendens
 • Egnet til farvet hår
 • Renser i dybden.
 • Størrelse: 237 ml.
 
Välj alternativ

Curlsmith – Shine Conditioner Silky Smooth Detangling

229,00 DKK
 • SEK: 346,03SEK
 • EUR: €30,69
 • Parfumefri plejebalsam til alle hårtyper
 • Indeholder blandt andet murumuru- og shea-smør
 • Plejer og fugter håret samt gør det blødt og glansfuldt
 • God og mild til sart hovedbund
 • Størrelse: 355 ml
Lägg i varukorg

Inahsi – Define & Shine Volumizing Styling Foam

209,00 DKK
 • SEK: 315,81SEK
 • EUR: €28,01
 • Parfumefri styling-mousse
 • Giver håret volumen og bekæmper frizz
 • Giver naturlige krøller definition og håret glans
 • Indeholder blandt andet risprotein, der virker reparerende på skadet hår
 • Størrelse: 210 ml
Läs mer

Curly Star – Gentle Shampoo

149,00 DKK
 • SEK: 225,14SEK
 • EUR: €19,97
 • Mild og fugtgivende, sulfatfri shampoo til børn
 • Virker blødgørende og tørrer ikke håret ud
 • Indeholder blandt andet mango og ananas
 • Fås med og uden parfume
 • Proteinfri
 • Størrelse: 250 ml
Välj alternativ

IdHAIR – Sensitive Xclusive Deep Weekly Treatment

179,00 DKK
 • SEK: 270,48SEK
 • EUR: €23,99
 • Allergivenlig og parfumefri, dybdegående hårkur
 • Giver håret fugt og gør det stærkt og blødt
 • Kan bruges ugentligt og til alle hårtyper – også krøller
 • Produkt fra dansk brand, produceret i Skandinavien
 • Størrelse: 200 ml
Lägg i varukorg

Inahsi – Moisture Supreme Fragrance Free Curl Sculpting Glaze

239,00 DKK
 • SEK: 361,14SEK
 • EUR: €32,04
 • Parfumefri og krøllevenlig styling-gel
 • Modarbejder frizz og giver håret et stærkt hold
 • Definerer krøllerne og giver håret beskyttelse og glans
 • Indeholder bl.a. solsikkeolie, aloe vera og marshmallow-rod
 • Er proteinfri
 • Størrelse: 226 g
Lägg i varukorg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *